Napi idézetek a Szépségről

Csakraterápia

By SemiramisA kristályokról

Évezredek tűntek el nyomtalanul, de a kövek még mindig élnek. A Föld titkos mélyén alszanak, barlangok hűvösében bújnak meg, vagy az égből hullanak alá.

Őseink Isten ajándékának tartották őket, misztikus erejük mítoszokat szült. Minden korban és kultúrában meg volt, meg van a kövek szerepe.

Az utóbbi időben egyre nagyobb szerepet kap a természetgyógyászat területén is a kőgyógyászat.

A kristálygyógyászat alapelve, hogy a megbetegedett testrész frekvenciáját a kristály vissza tudja állítani a helyes rezgésre.


Ilyenkor lehetséges, hogy az adott kő megváltozik mind a színében, mind az állagában. Lehetséges, hogy mikro repedések keletkeznek bennük, ilyenkor "önmagukat" áldozzák fel a gyógyítás érdekében. Ekkor azt is jelzik, hogy elfáradtak..

A kövekből és tiszta forrásvízből elixírek készíthetők, amelyek tonizálhatják a testet, mind a külső, mind a belső alkalmazásuk segítségével.


A kövek programozhatók. Nagyon egyszerű a példa: a számítógép legelemibb információ hordozója a chip, amely szilícium kristályokból áll. A számítógép tárolókapacitása a hegyikristály csipek javára írható. Emlékezőképességünket is ugyanannak az anyagnak, az agyfolyadékban lévő szilíciumnak köszönhetjük...


Hálásak lehetünk a köveknek, ha meggyógyítanak bennünket, vagy ha ékszerként használjuk őket. Az ékszerek sem csupán ékszerek, hanem információ és energia hordozók is lehetnek. Egy-egy örökölt ékszerben található ékkő hordozhatja viselőjének tulajdonságait és betegségeit is, ezért mindig óvatosan kell egy ilyen örökölt ékköves gyűrűt viselni!Speciális tisztító eljárással minden ékkő megtisztítható. Ha magas energiaszintű helyen járunk és magunkkal viszünk egy kristályt,abban az esetben képes felvenni ezt a magasabb rezgést, és adott időben visszaemlékeztetni viselőjét erre az élményre.

Kristályokkal nagyon jól lehet meditálni is. A különböző kirakási modellek segítségével a tudatosítási folyamatunk felgyorsulhat. Különböző traumák oldása is lehetséges kristályok által.


Kristálygyógyászat


Az emberi szervek különböző frekvenciákon rezegnek. Amikor a test elfárad, vagy megbetegszik, a szerv más frekvencián rezeg, mint általában szokott. A kristályok szintén különböző frekvenciákon rezegnek, és képesek a megbetegedett testrészt emlékeztetni a helyes frekvenciákra.

Ezen kívül a kristályok tárolhatnak információkat és az emberi tudatosság segítségével ezek az információk olvashatóvá válnak, vagy tovább adhatók generációról generációra. A kristályok kb. olyan mértékben tudnak segíteni az emberen, mint a gyógynövények.
Az auránkban található színek tükrözik a gondolatainkat és visszahatnak a test különböző részeire. A kristályok abban is segítségünkre lehetnek, hogy auránk megtisztuljon a káros rezgésektől.

Általában egészségesen születünk, de időközben frekvencia áthelyeződések történnek, az őshangunk és ős rezgésünk áthelyeződik.


Zavarok érik energia mezőnket, pl. külső tényezőkben nyilvánulhat ez meg: valaki számunkra nem szimpatikus, nem vesszük szívesen a közelségét, vagy valaki káros, zavaró mondatokat mond folyamatosan, ekkor ez a káros energia beépülhet a saját energia mezőnkbe. De természetesen saját káros gondolkodásunk is tükröződhet az auránkban.
(Ha valaki más földrészre kerül, vagy a Föld másik pólusára, az is megzavarhatja a rendszerét)

Egy jó tanács: ha sikerül gondolatainkat tisztán tartani, az a legjobb "fertőtlenítés" és legjobb módszer.

A kristályok felhasználási lehetőségei

- marokkőként:
tenyerünkben és talpunkon reflexzónák találhatóak, melyek összeköttetésben vannak a test minden részével,  ha a követ a kezünkbe vesszük, a kő a reflexzónán át hat a testre

- csakrákon keresztül:
az ismert 7 fő csakrán keresztül tudunk hatni a test belső szerveire és a csakrákhoz tartozó állapotokra is

Csakrák:

A csakrák az ember energiamezőjében, étertestében található örvénylő és egymással is kommunikáló energiaközpontok, de találkozási pontok is egyben, amelyek a léthez tartozó tudatossági szintet tükrözik.

Jelentésük a szanszkrit “cakra” (ejtsd csakra) szóból származik, melynek jelentése kerék, korong.


Mindannyiunk bensejében hét, kerékhez hasonlatos csakra forog. Óramutató járásával megegyező, örvénylő vízhez hasonló mozgásuk biztosítja, hogy az energia a belsejükbe kerüljön környezetünkből. Ha a forgási irány megváltozik és kifelé irányul, az energia a csakrákból kiáramlik. A forgási irányok váltakoznak, hogy az egyensúly a szervezetben megmaradjon.

Az indiai filozófia szerint a csakrákon keresztül hullámzik az ember testében az életető energia vagyis a prana. Az életenergiát nemcsak befogadják, hanem módosítják és fizikai síkon transzformálják. Egy jól működő csakra megtartja az energiát. Ha az energia a csakrákban nem marad meg tartósan, annak több oka lehet. Amikor túlterheltek, stresszesek, feszültek vagyunk, rossz gondolataink vannak, akkor a csakrákat érdemes időközönként feltölteni, harmonizálni, nehogy valamelyik alulműködése egy másik túlműködéséhez vezessen.


A negatív irányú hangulatváltozások, minden esetben energiavesztéshez vezetnek, míg a pozitív irányú hangulatváltozások a csakrát energiafelvételre késztetik. A csakrákat a tudatra ébredés kezdetén rendszerint fénykerekekként látni, vagy pedig a hely aurájaként, amely különböző színekben pompázik. Minden csakrának elsősorban biológiai funkciója van. A csakra a fizikai test megfelelő testrészének idegeivel áll közvetlen kapcsolatban. Az idegrendszeren keresztül látja el energiával és ezáltal információkkal is a szerveket, végtagokat és a sejteket.


Ha a test egy területén – például egy szerv aktivitása által – energiatöbblet keletkezik, akkor a megfelelő csakra a környezetbe vezeti el a fölösleges energiát. Ha a táplálékláncon át valamilyen okból megszűnik a test energiaellátása, az ember képes bizonyos ideig a csakrákon keresztüli energiaellátás segítségével is élni.


Csakráink fejlődése összefügg életkorunkkal. Fogantatásunk pillanatától halálunkig mindig fejlődnek, alakulnak, attól függően, hogy mik a szükségleteink, és milyen a lelki állapotunk. A hét nagy csakra ugyan nem észlelhető anatómiai értelemben, ám metafizikai úton összeköttetésben áll a fizikai test bizonyos rendszereivel.


Az egyetemleges élet-energia a gyökércsakrából kiindulva halad a koronacsakra irányába, mintegy összefüggő láncra fűzve azokat. Mivel mindegyik csakra az ővele szomszédos csakrákon felül a test több pontjával – szervével – is kapcsolatban van, ez a kapcsolat alkotja a „működő egész”-et. Belátható, hogy ezek bármelyikének nem megfelelő működése – az elszenvedett energiahiány miatt –, felboríthatja az élet egyensúlyát, azaz betegségeket okozhat.Ha a csakra normálisan működik (vagyis az óramutató járásával megegyező irányba forog), akkor a csakra nyitott, így fel tudja venni a környezetből az energiát. A hét fő csakrán kívül mellékcsakráink is vannak, amelyek a tenyéren és a talpon találhatók. Tehát a csakrák mozgása, nyitottsága vagy éppen zártsága nagy hatással van testi-lelki egészségünkre. Ezért a szellemi gyakorlatok, testmozgás, jóga és egészséges táplálkozás segítségével nagyban hozzájárulhatunk testünk energiaközpontjainak helyes működéséhez, vagyis az egészséges élethez. Az általánosan elfogadott rendszer szerint 7 fő csakra van.

Csakra harmonizálásra javasoljuk az ún. kristályágy használatát:

A nálunk alkalmazott kristályterápia teljesen egyedi volt, a "technológiáját" illetően, hazánkban kevés helyen található a mai napig a mi általunk is egykor használt kristályterápiás "készülék", az ún. kristályzuhany. Egyelőre sajnos jelenleg nem tudjuk ezt a terápiát biztosítani.Ez a készülék a hegyikristályokat és a csakra színeit használva gyógyít, és igyekszik segíteni a megfelelő frekvenciák elérését.
Kristályterápia és színterápia ötvözete...

Beszéljünk a 7 fő csakránkról:

Gyökércsakra (Muladhara)
Jelentése gyökér, támaszték.


A legalacsonyabb rezgésszámú csakra, amely a gerinc alsó végén, a végbélnyílás és a nemi szervek között helyezkedik el. Az itt beáramló energia a gerincoszlopot és a vese tájékát látja el energiával. Hatása alá tartozó mirigyei a mellékvesék.
Színe vörös.


Szervileg hozzátartoznak a csontok, csontváz, gerincoszlop alsó része, fogak, körmök, végbélnyílás, végbél, vastagbél, láb.

A gyökércsakra legfőbb területei és feladatai:

leföldelés
munka
pénzkeresés
vitalitás
fizikai erőnlét
biztonság megteremtése
tisztulási folyamatok

Szervi elváltozások, amelyek helytelen működésekor lépnek fel:
aranyér, vastag- és végbél betegségek, sipoly, isiász (ülőideg-gyulladás), súlyproblémák, vese-, hólyag-, epekő, magas- és alacsony vérnyomás, fogínygyulladás, hasmenés, székrekedés, izomgörcs, hideg végtagok, hólyag- és gerincproblémák, reuma, izületi betegségek, vizelési problémák jelentkezhetnek.

Nem kiegyensúlyozott működése esetén félelmek, depresszió, alvászavarok, agresszivitás, kapzsiság, mohóság, bizonytalanság, egzisztenciális problémák, túlzott ragaszkodás és anyagiasság, perfekcionalizmus és birtoklási vágy léphet fel.

A természetben való tartózkodás, kerti munkák, sport, mozgás sokat segíthet a csakra harmonizálásában.

Szüksége továbbá a pozitív megerősítés, miszerint biztonságban és szeretve vagyunk itt a Földön, értékesek és szerethetők vagyunk, az életet elfogadjuk.

Illóolajai:

Bazsalikom, Benzoegyanta, Boróka, Édeskömény, Fahéj, Fekete bors, Fenyő, Geránium, Gyömbér, Pacsuli, Szegfűszeg, Tömjén

Ezek az illóolajok, a gyökér csakrán keresztül hatnak a pénz, karrier, alapvető szükségletek megteremtésében. Segítenek a kimerültség és a munkahelyi stressz eloszlatásában.


Szexuális vagy keresztcsonti csakra (Svadhishthana) Jelentése édes íz, édeset érezni.


A szex csakra a párkapcsolattal, a szexualitással, a kreativitással, a táplálkozással és a fizikai erőnléttel van kapcsolatban. A köldök és a nemi szervek között helyezkedik el. Az ivarmirigyek (petefészek, herék) tartoznak a hatása alá, egyéb testrészek közül a méh, hüvely, hímvessző, vese, vékonybél, testfolyadékok tartoznak hozzá. Színe narancssárga.


Szex csakra legfőbb területei:
szexuálitás és párkapcsolat
nemi vágy
nemzés
alkotókészség

Helytelen működésekor orgazmus-problémák, impotencia, terméketlenség, kreativitás hiánya, étkezési problémák, bélgörcsök, menstruációs zavarok, petefészek, méh és here problémák, elhízás, derék panaszok jelentkezhetnek, melyek a lelki síkon szexuális viselkedési zavarokban, felfokozott nemi vágyban, partnerkapcsolati problémákban, másik nemtől való félelemben nyilvánulhatnak meg.

A szexuális csakra helyes működésének az érdekében fontos a mások felé való nyitottság, kreativitás erősítése és gyakorlása, művészettel való foglalkozás, iránta való érdeklődés.

Mivel a szex csakra, a negatív energiák, az idegesség, a félelem befogadására is képes, fontos a harmonikus működése. Alulműködésekor felerősödő érzések: gyengédségtől való félelem, önértékelés csökken, rezignáció, lelkesedés hiánya, hamis emóciók, ciklusproblémák. Az üzleti életben az érzelmi szálakat szimbolizálja üzletünkhöz, munkahelyünkhöz.

Illóolajai:

Atlasz-cédrus, Bergamott, Boróka, Ciprus, Citrom, Fahéj, Fekete bors, Fenyő, Geránium, Grépfrút, Gyömbér, Ilang-ilang, Jázmin, Kardamon, Narancs, Narancsvirág, Pacsuli, Szantál, Szegfűszeg
 


Napfonat vagy köldökcsakra (Manipura)
Jelentése fénylő drágakő.


A napfonat csakra jelképezi cselekedeteinket, akaraterőnket, magunkkal-árnyoldalunkkal és a külvilággal vívott harcainkat. A napfonat csakra a köldök és a szegycsont alja között helyezkedik el. Az itt beáramló energia a gerincoszlopot és a vese tájékát látja el energiával. Színe sárga.
 

Hozzátartozó szervek a hasnyálmirigy, emésztőszervek, máj, lép, has alsó része, epehólyag.

A napfonat csakra legfőbb területei:
agresszió
düh, harag
hatalom

Diszharmonikus működése esetén lelki szinten hisztéria, szadizmus, mazochizmus, dühkitörés, szégyenlősség, kisebbrendűségi érzés, félelmek, szorongások léphetnek fel.

Fizikai síkon gyomorfekély, epepanaszok, emésztési problémák, cukorbetegség, májbetegségek, szemproblémák jelentkezhetnek.

A napfonat csakra helyes működésének visszaállításában fontos önmagunk elfogadása és kifejezése, a hatalom, akarat és erő helyes gyakorlása, érzelmek kimutatása.

Más néven ez a csakra az akaratcsakra:

Az önbecsüléssel, önértékeléssel van az akarat csakra kapcsolatban. Harmonikus működésével tudjuk a gazdagságot a fizikai síkon megélni. Ez a csi fókusz pontja. Itt árad a testbe az egyéni akarat, az értékelési képesség, az önbizalom, az önméltánylás. Aki megtanulta, az erőket áramoltatni rajta, nem haladhat rossz irányba. Bőséget, gazdagságot hoz életébe.

Illóolajai:

Atlasz cédrus, Bazsalikom, Bergamott, Ciprus, Citrom, Édeskömény, Fahéj, Fekete bors, Fenyő, Geránium, Grépfrút, Gyömbér, Ilang-ilang, Koriander, Narancs, Rozmaring, Szantál, Tömjén


Szívcsakra (Anahata)
Jelentése ép, sértetlen, érintetlen.

A szívcsakra a szeretet adásával, elfogadásával, önzetlenséggel, együttérzéssel, megbocsátással és vonzalommal van összefüggésben.


A szívcsakra a mellkas közepén, szívtájékon helyezkedik el. A belsőelválasztású mirigyek közül a csecsemőmirigy tartozik hozzá, egyéb szervek közül pedig a szív, mellkas, mellüreg és a tüdő. Színe zöld (rózsaszín - általában gyerekeknél).


Kiegyensúlyozatlan működése esetén szeretetéhség, szeretet-függőség, gyűlölködés, harag, agresszivitás és embertársaink iránti éredektelenség léphetnek fel.

Fizikai síkon szív- és keringési zavarokban, az immunrendszer gyengeségében, allergiákban, autoimmun-, tüdő és daganatos megbetegségekben nyilvánul meg.

Helyes működéséhez a szeretet adásának és elfogadásának képessége, szeretetteli gondolatok, embertársaink felé szeretettel, önzetlenül és bizalommal való fordulás szükséges.

A szívcsakra, a szív működését irányító csi központja. A feltétel nélküli szeretet, bizalom, elkötelezettség, együttérzés és remény csakrája. E tulajdonságok ellentéteivel: gyűlölet, magány, harag és keserűség érzéseivel szintén összefügg. Amikor nyitott a szívcsakra, akkor tudjuk gyógyítani magunkat és másokat. A gyógyítás fontos eleme a megbocsátás. E csakrából a megbocsátás révén szerezhetünk energiát.

Hozzátartozó életterületek: taj csi (központ), család területe, gyerekek és az alkotókészség területe.

Illóolajai:

Atlasz-cédrus, Bazsalikom, Benzoegyanta, Bergamott, Boróka, Ciprus, Citrom, Eukaliptusz, Fahéj, Fekete bors, Fenyő, Fodormenta, Ilang-ilang, Jázmin, Kakukkfű, Koriander, Levendula, Mirha, Narancs, Narancslevél olaja, Narancsvirág, Római kamilla, Rózsa, Szantál, Szegfűszeg, Tömjén


Torokcsakra(Vishuddha)
Jelentése:megtisztulásA torok környéki szervekre van hatása. A torok csakra a kommunikációval, a kreativitással, az önfegyelemmel és az önkifejezéssel, inspirációval, télinteséggel, nyitottsággal áll kapcsolatban. A toroknál, gégefőnél helyezkedik el. A pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, gége, nyak, állkapocs, garat, légcső, hörgők, fül, tüdő, nyelőcső, száj, hangszálak tartoznak hozzá. Színe kék.

Torok csakra legfőbb területei:
kommunikáció
önfegyelem
önkifejezés

Működési zavara esetén érzelmi síkon önkifejezési problémákban, különböző beszédzavarokban, hallás- vagy olvasásproblémákban, fecsegésben, hazudozásban, meggondolatlanságban, félénkségben nyilvánul meg. Fizikai síkon fülproblémák, asztma, köhögés, megfázás, mandulagyulladás, nyelvproblémák, torokfájás, köhögés, bronchitis, mandulagyulladás, nyakfájdalmak, sclerosis multiplex, valamint száj- és tüdőproblémák jellemzik helytelen működését.


A torokcsakrát hatékonyan harmonizálható kommunikációs gyakorlatokkal, verbális és testbeszéd szintjén, a kifejezőkészség tudatos gyakorlásával, zeneterápiával.

A torok csakra az, önkifejezés központja, a saját igazunk kinyilvánításának a helye. Ez a választás csijének a központja. A saját erőnk mértéke a gondolataink, és tetteink minőségétől függ. A torok csakra az ítéletalkotással és bírálattal foglalkozik. Amikor másokat kritizálunk, nem fogjuk fel, hogy ők a mi tükörképeink, tehát a saját rossz tulajdonságainkat kifogásoljuk bennük.

Amikor hazudunk, önmagunkat is becsapjuk, az igazi lehetőségeinket zárjuk el magunk elől. - És a pártfogókat, akik által a segítség mindig áramlik felénk.

Illóolajai:

Atlasz-cédrus, Bazsalikom, Boróka, Borsmenta, Ciprus, Citrom, Eukaliptusz, Fenyő, Geránium, Grépfrút, Jázmin, Kakukkfű, Kardamon, Levendula, Narancsvirág, Narancslevél olaja, Római kamilla, Rózsa, Tömjén
 

Harmadikszem vagy homlokcsakra (Ajna)
Jelentése érteni, tudni.

Színe indigókék vagy ibolya.


A hatodik csakra a mennyei testhez kapcsolódik, amely segítségével képesek vagyunk kapcsolatot teremteni az univerzum spirituális lényeivel.Ehhez a csakránkhoz tartozik:
szellemi energia
bölcsesség
tisztánlátás
intellektus
emlékezet
szellemi akarat
intuíció
imagináció
tanulás
szellemi gyógyítás
holisztikus szemlélet
mindennemű érzékelés.

Az érzelmi intelligencia, spirituális tudat és belső látásunk helye. A homlok közepén, a két szemöldök között található. Hozzárendelt testrészek az arc, szem, fül, orr, melléküregek, kisagy, központi idegrendszer, agyalapi mirigy (hipofízis).

A harmadikszem csakra az intuíció és a hatodik érzék szerve. Ez vezérli a koncentrációt és a meditatív képességeket. Harmadik szem csakra legfőbb területei intuíció felelősség önmagunkért.

A csakra diszharmonikus működés esetén tanulási nehézségeket, rémálmokat, túlzott racionalizmust, materializmust, fanatizmust, másokkal való manipulációt, pszichés zavarokat, feledékenységet, butaságot eredményez. Fizikai síkon fejfájás, migrén, rövid- és távollátás, zöld hályog formájában nyilvánul meg.

E csakra működésének a helyreállításához együttműködés, információs energia, kommunikáció, objektív megismerés, inspiráció, művészi kifejezés, őszinteség, nyitottság, függetlenség, egységérzés szükségeltetik.

A harmadikszem csakra, az észlelés kapuja, itt összpontosul mindaz, amit látunk, hallunk vagy megérzünk, illetve felfogunk a láthatatlan erők birodalmából, de nincs rá ésszerű magyarázatunk.

Amikor tettekre váltjuk a megérzéseket, a belső béke és a jó közérzet útját egyengetjük. Ha ez a csakra kifogástalanul közvetíti a csit, a magunk elé képzelt élet beteljesedhet. Miután látjuk, mit akarunk létrehozni, könnyű a tettek mezejére lépni. Ehhez azonban önművelésre, tudásra van szükségünk, hogy céljaink minél tisztábbak legyenek.

Illóolajai:

Atlasz-cédrus, Bazsalikom, Benzoegyanta, Boróka, Borsmenta, Citrom, Eukaliptusz, Édeskömény, Fahéj, Fekete bors, Grépfrút, Jázmin, Kakukkfű, Koriander, Levendula, Narancs, Narancslevél olaja, Orvosi zsálya, Római kamilla, Rozmaring, Rózsa, Szegfűszeg, Szerecsendió, Tömjén


Koronacsakra (Sahasrara)
Jelentése ezerszeres, ezerszirmú.

Színe: fehér, arany vagy ibolyakék vagy lila.


A fejtetőn helyezkedik el. Egy nagy aranyló tojáshéjhoz hasonló képződmény, amely rendkívül magas frekvencián mozog. Az univerzális tudat, a földi síkon túli dimenziók kapuja. Ezen a szinten kapcsolódik össze szellemünk a felsőbb szellemiségekkel.


Szervi megfelelői az idegrendszerünk, a nagyagy, a koponyalemezek, a tobozmirigy és a kutacs. Lelki síkon a vallási öntudat, alázatosság, bűnbánat, fájdalom, nosztalgia, intelligencia, teremtésvágy, nyugalom, egységérzés és tudás kapcsolható hozzá. Működési zavara esetén bánathoz, szenvedéshez, bizonytalansághoz, halálfélelemhez, szenvedélybetegséghez, céltalansághoz, gőghöz, gyászhoz, depresszióhoz, öngyilkos hajlamhoz vezethet.


Fizikai síkon Parkinson-kór, öngyilkossági kísérlet, epilepszia, skizofrénia, Alzheimer-kór formájában jelenhet meg.

A korona csakra legfőbb területei:
személyiségzavarok
tudatosság


A korona csakra szintjén elérjük a teljes szabadságot, felelősséget vállalunk életünkért és bízunk a megérzéseinkben és a belső vezetésben.

A korona csakrán keresztül érhetjük el a megvilágosodást, vagyis önmagunkat tökéletes egységként fogadjuk el.
A koronacsakra a tudatosság kapuja, ahol a tudásunknak és a valódi személyiségünknek megfelelő erők áradnak be a testbe.

A Hírnév területével függ össze, mert segít a tiszta öntudat elérésében, a legmagasabb szintű önmegvalósításban. A belső tudás, egység- és teljességélmény elérésében.

Illóolajai:

Atlasz-cédrus, Ciprus, Fahéj, Geránium, Ilang-ilang, Jázmin, Koriander, Mirha, Orvosi zsálya, Római kamilla, Szantál, Szegfűszeg, Tömjén


Mellékcsakrák

A testünkön számos kisebb csakra található még. Ezek közül jelentõsebbek a két tenyér közepén és a két talp közepén lévõ csakrák.

A csakra terápia segít a test, szellem, és a lélek harmóniáját a fizikai síkon megvalósítani. Segíti beindítani a csakrák egészséges működését, a sérült csakrák gyógyítását. A csakrákkal való foglalkozás testgyakorlásból, légző- és tudatgyakorlatokból áll. Ezzel a háromfajta gyakorlattal ösztönözhetjük csakráinkat, hogy intenzívebb energiacserét folytassanak a külvilággal.

Nem elég elméletileg megérteni, speciális gyakorlatokkal ösztönözni is kell a csakrákat, ha nagyobb harmóniára, gyógyulásra vágyunk. Meditáció során mindenki által megtanulható hatékonyan a saját tudatalattija működési folyamatának irányítása, csakráinak működésbe hozása, hogy boldog, egészséges és kiegyensúlyozott életet élhessünk. Ebben segíthet nekünk a jóga pl.